Двор на кирилицата Комплекс "Стара Плиска"

Оферта ID: 963
Видяно: 326
Добавена на: 14-06-2022
Изтича: 14-06-2023
В категории: Хотели
0.00 ( 0 оценки )

Комплекс "Стара Плиска" – единствен, уникален културно–исторически развлекателен комплекс в света, мястото, където кирилските букви се завръщат. Намира се в град Плиска, столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893г. На 10 минути от Мадарския конник и 5 минути от стария град и Базиликата.

Комплексът е нов(дворът на кирилицата, странноприемницата, боилските бани ).

Странноприемницата разполага с 23 двойни стаи с разтегателен фотьойл, 1 стая с три легла и 2 разтегателни фотьойла и 3 VIP стаи 2 разтегателни фотьойла.
Стаите са комфортно обзаведени и разполагат с кабелна телевизия и безжичен интернет и климатици.
Баните са модерно обзаведени и всяка разполага със сешоар и тоалетни принадлежности.

На територията на целия комплекс гостите могат да ползват безжичен интернет.
Ресторантът разполага със 150 места, ВИП зала - 10 места, с отделен вход и санитарен възел. Лятна градина - 200 места, с водопади, плодови дръвчета и билки.

Предлагаме подбрано меню от вкусна, здравословна храна от българска, арменска, руска и грузинска кухня. Всички гозби се приготвят със свежи домашни продукти закупени от местни производители.

На разположение на гостите на комплекса са Боилските бани. Те предлагат финландска сауна, сауна с хималайски соли, римска парна баня, горещо джакузи, топъл басейн, масажна, релакс бар и две просторни съблекални.

За Вашето добро настроение ще допринесе разнообразието от открит басейн, бар с билярд, дартс и камина, кътче с тенис на маса, въздушен хокей, джаги, детска площадка.


На 2 май 2015 г. тишината на малкия град Плиска, някогашната първа столица на Българската държава, се огласява от прииждането на хиляди хора. Поводът е знаменателен – честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Старата Базилика – първият православен християнски храм в славянския свят – посреща висши духовни и светски личности от цялата славянска общност за Божествена света литургия послучай празника.

Голяма част от човешкото множество се събира и на поляната в противоположния край на градчето. Ориентират се по огромния 12 метров кръст, който се издига зад висок каменен зид. На него е окачен герб със стара българска розета, обрамчена от името на Плиска и завета на Аспарух “Тук ще бъде България!” На обикновена дървена порта с обикновени букви пише: Двор на кирилицата. В деня на празника портата се отваря, за да посрещне първите посетители на един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс.

Интересно е, че този дом на кирилските букви и тяхната история се създава не от държавна институция или организация, а от един арменец – Карен Алексaнян – установил се в България и научил много за историята ни. С лични средства той закупува около 8000 кв.м земя, наема строители, архитекти, български и чуждестранни художници и те започват да осъществяват идеите му. С много усилия и вдъхновение празната поляна в покрайнините на Плиска се превръща в едно необикновено място, приканващо съвременните хора от всички народности, използвали и използващи кирилската писменост, да се преклонят пред нейните основатели и пред творците, които са я увековечили.

Карен Алексанян споделя какво е предизвикало желанието му да построи Двор на кирилицата точно тук:

„Преди да взема решението си, четох доста. Знам, че въпросът за създаването на кирилицата е предизвиквал много спорове в славистиката. Аз се доверих на най-старите източници, защото те са писани в най-близкото време на създателите ѝ. Още по-убедителен е фактът, че авторите на тези източници са високообразовани византийци, които са били архиепископи на вече признатата българска църква – Теофилакт Охридски, един от най-значимите теолози на 11 век, и Димитър Хоматиан, живял в началото на 13 век. И двамата пишат жития за св. Климент Охридски, в които става дума, че именно той е „преустроил“ азбуката на светите учители Кирил и Методий.

Още докато придружава светите братя Кирил и Методий във Великоморавската им мисия (863-868), Климент се провява като проповедник и учител. Той вижда, че учениците му трудно усвояват сложните очертания на глаголицата и затова, когато по-късно се установява в Плиска, се заема да  измисли други букви. По-късно учените обясняват, че Климент използва като основа за някои от тях част от гръцката азбука, защото тя вече е била позната на българските духовници и се е изписвала по-лесно. Но книжовникът въвежда и нови букви, които отговарят на характерните звуци в българския език. Създава ги, като опростява някои от глаголическите (напр. „у“), а за други използва прабългарски руни. Руните са най-старата писменост на българските племена и са означавали цели думи. Климент ги преработва и им придава звуково значение – например руната, изобразяваща „щъркел“, е превърната в буква на звука „щ“. Оригиналното в „преустроената“ азбука е и това, че на всяка буква е дадено име – дума, която започва с буквата, и така, прочетени една след друга, буквите-думи създават текст, който казва колко е важно писменото слово за добрия живот, вярата и ученето на човека, за да устоява на трудностите. Своето преклонение пред първоучителя св. Кирил Климент е изразил, като е нарекъл „улеснената“ писменост „Кирилица“.

В “Пространното житие на св. Климент Охридски” от Теофилакт Охридски  се разказва и за това кога и къде са се случили събитията, довели до създаването на кирилицата. Разбираме, че след смъртта на св. Методий на 6 април 885 г. в Европа започнали мъченията над неговите и на св. Кирил ученици. По-младите от тях били отвлечени в робство, а по-възрастните – изгонени.

Климент, Наум и Ангеларий успели да стигнат до Белград, който по онова време бил българска гранична крепост. Там ги посрещнали с радост и ги изпратили с почести в Плиска при цар Борис, защото те “копнеели за България”, а царят “отдавна жадувал за такива учени мъже”. След пристигането им в столицата (около 886 г.) Борис настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий – при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на приносителите на новата славянска писменост, “докато приготвим напълно това, което трябва да направим”. Но самият той бил обхванат от силно желание “всеки ден да разговаря с тях”. Теофилакт разказва, че влизането на учителите в домовете на най-достойните граждани се е смятало за освещаване, защото „където са тези тримата, … там присъства и Господ“.

Именно под въздействие на прочетеното в житието аз видях във въображението си дома на Есхач, където Климент, Наум и Ангеларий преработили глаголицата в кирилица, съобщили радостната новина на цар Борис и го поканили да му я покажат. Представих си царя, седнал на трон в единия край на двора, а пред него – буквите, наредени като войници на църковно-славянщината. Срещу фигурата на Борис, в далечината пред западния зид, виждах голям кръст, а пред него като бели видения – образите на св. Кирил и св. Методий. Книгата в ръцете им беше изписана на глаголица, но погледите им благославяха новите кирилски букви.

Така се роди идеята за изграждането на Двор на кирилицата. За съжаление, не е известно къде точно са били домовете на боилите, в които са творили Кирило-Методиевите ученици. Може би Господ ме доведе и ми показа мястото, където са били създадени буквите. Няма как да разберем, остава само да се надяваме и да мечтаем, че е така.

В процеса на работата по изграждането на този музей на Кирилицата изследванията на съвременните учени – професорите Пламен Павлов, Илия Илиев, Иван Добрев, Божидар Димитров и други ми помогнаха да затвърдя убеждението си, че кирилската азбука наистина е поела своя път към света именно от Плиска.

Проф. Пламен Павлов говори за бързото разпространение на кирилицата сред другите славянски народи: „Най-ранният датиран кирилски надпис е от 921/922 г. от скална църква при с. Крепча, област Търговище./…/ Двете азбуки съжителстват в  средновековна България в продължение на около два века, като постепенно кирилицата измества глаголицата./…/ Благодарение на “българското културно излъчване” (израз на големия британски историк и философ Арнълд Тойнби) през Х-ХІ в. кирилицата бързо се налага като писмена норма и в другите православни страни. Държавните канцеларии на владетелите на Киевска Русия, Сърбия, Босна и др. страни, независимо че познават глаголицата, възприемат примера на българските царе и творят своите официални документи на кирилица.“ (https://www.fakel.bg/index.php?t=2466)

В едно свое интервю проф. Божидар Димитров заявява: „Знаем автора на азбуката, той е Климент и трябва да му отдаваме повече уважение. Знаем отлично и че цар Борис е вложил огромен финансов и технологичен ресурс, който може да се изчисли в днешни пари на няколко милиарда лева и къде се е правел. Той се е правел в специално изграден манастир, залепен до Голямата базилика в Плиска”. (http://focus-news.net/opinion/2016/05/24/38358/prof-bozhidar-dimitrov-azbukata-na-koyato-pishem-nyama-nishto-obshto-s-azbukata-na-kiril-i-metodiy-tya-e-delo-na-kliment-i-tsar-boris-i.html)

В началото никой не е предполагал, че създадената от българи за българи „кирилица“ ще получи толкова голямо разпространение не само в християнския свят, а и сред народи с различна вяра и култура. Именно тази приобщаваща сила на азбуката пожелах да покажа тук, където тя е била сътворена.“

Музеят “Двор на кирилицата” е организиран в две свързани едно с друго пространства:

Входната порта въвежда към Буквите – мястото, където са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. Вляво от скулптурата му е изграден малък параклис, носещ неговото име. До параклиса се издига камък с кръст – традиционният арменски “хачкар”, “поставен за прослава на българския народ послучай 1150 години от покръстването” от сем. Алексанян.

През картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването и създаването на кирилицата, се прехожда към Крепостта – символ на защита и съхранение на българщината и писмеността. Това е автентична каменна сграда с кула и бойници, а двете огромни зали на първия и втория ѝ етаж са приютили най-значимото от историята на кирилицата и България.

Пред Крепостта е разположена уникална Алея на писателите, на която ще са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Тя беше тържетвено открита на 1 ноември 2017 г. с бюст-паметника на българския и световния поет Пейо Яворов и постепенно се запълва. Своето достойно място на Алеята ще заемат  80 писатели от различни народности.

Специално място е отделено и на автори, които са създавали на кирилица и книги за деца. Върху единия от каменните зидове, ограждащи Алеята, на 27 юли 2017 г. бяха поставени 14 барелефа на творци от 10 националности, които ще се допълват във времето .

Дворът на кирилицата напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че, познавайки кирилските букви, той е  част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.

 

Дворът на кирилицата изказва голяма благодарност на г-н Ашот Сергеевич Агабабян, депутат от Народното събрание на Р. Армения, за неоценимата и безкористна помощ по организацията на доставянето на буквите и хачкар-а от Армения в България.


Подробности

Удобства в стаите Сушилник за дрехи, Климатик, Мокет, Дрешник, Хавлиени кърпи
Категоризация няма
Екстри Безплатен WiFi, Ресторант, Механа, Бар, Гараж, Басейн
Паркинг Не
Храна Закуска (BB), Пълен пансион (FB)
Баня Тоалетна хартия, Вана, Халат за баня, Самостоятелна баня, Сешоар, Душ, Чехли, Тоалетна
Балкон Гледка
Достъпност Не

Рейтинг

Инфраструктура
Комфорт
Гастрономия
Цена/Качество
Отзивчивост
Телефон: 0897 097 267
http://starapliska.bg/
Локация
гр. Плиска, област Шумен
Двор на кирилицата, Плиска, България
Видео

Видео

Оферти от потребителя
Оферти наоколо

Популярни търсения:

хотел Норд ,
Семеен хотел Виктория ,
АПАРТАМЕНТ ЗЛАТНА ДЮНА , Апартамент Маги , ХОТЕЛ ЯНИС , хотел Свети Димитър , Къща Миневи , Хотел Хан Крум ,